”I Venjan vill vi stanna”

”I Venjan vill vi stanna”

Laura och Jacob Featherstone flyttade till Venjan för omkring 1,5 år sedan. Att det blev just Venjan var ingen självklarhet utan resultatet av ett systematiskt och övertänkt letande av paret. Nu har de rotat sig och här vill de stanna.

Laura kommer ursprungligen från Birmingham i Storbritannien men flyttade till Sydney i Australien för omkring sex år sedan. Där träffade hon Jacob och de blev tillsammans. Några månader senare flyttade de till Brisbane och började arbeta med försäljning av olika slag. Tiden gick och paret blev allt mer övertygade om att varken Australien eller Storbritannien var rätt plats för att leva ett familjeliv med barn och allt vad det innebär.
De började leta efter länder som kunde passa dem att slå rot. Skandinavien lockade, de hade hade hört om skolsystemen, sjukvården och andra faciliteter som inte fanns i deras hemländer. Finland och Sverige lockade mest och de började leta jobb. Slutligen fastnade de för Sverige där Laura syster också bodde. De visste inte exakt var de ville sätta bo men att deras nya hem skulle bli på landet var det som gällde. I England hade de köpt en husbil och med den åkte de omkring för  att leta efter bostad. De körde runt i mellersta och norra Sverige Efter sex månaders i husbilen hittade de ett hus med trädgård i Venjan. Laura arbetar på en chefsbefattning inom städföretaget IDP Drift i Sälen och Jacob fick först en säsongsanställning på Tempo i Venjan och arbetar idag på Lima Tvätten.

I framtiden hoppas de kunna försörja sig på någon typ av  eko-verksamhet med Venjan som bas. Båda vill leva ekologiskt liv och kunna leva av vad naturen kan erbjuda. Parets planer är bland annat olika slags ekologiska odlingar, en gäststuga för uthyrning, biodling (honung) och framställning av diverse olika fermenterade produkter och drycker till försäljning. De har också skaffat höns som förser dem med ägg. Mycket talar för vi i framtiden också får se andra djur hos dem i Venjan. Jacob stora intresse är fermentering och han har en egen blogg om metoden på ”featherstoneferments.wordpress.com” och ”Featherstone Ferments” på Facebook.
Både Laura och Jacob är positivt överraskade över den öppenhet och gästvänlighet de mött i Venjan. Något de inte var så vana vid i sina tidigare hemländer. Alla hälsar, och grannar kommer spontant in på besök eller frågar ofta  om de behöver hjälp av något slag.

Största utmaningen är just nu avståndet till de bådas arbetsplatser. Eftersom Jacob arbetar i Lima och Laura i Sälen blir det ett antal mil varje dag. Och våra vintervägar var de till en början inte vana vid – det blev en utmaning. Men efter dryga året i byn har de vant sig. Vinterhalvårets korta dagar har de också vant sig vid.
– Jag gillar faktiskt den mörka årstiden, säger Jacob. Då kan vi och göra mycket inomhus och förbereda nya ”projekt” på tomten. Laura instämmer.

Hur går det med språket då? –Lite svårt att lära sig, menar paret. Problemet är ju att de flesta svenskar pratar hyfsat bra engelska och också vill prata engelska. Speciellt besvärligt har det varit när de sökt arbete då de flesta arbetsgivare kräver en viss nivå av svenskkunskaper. Laura och Jacob väntar sitt första barn i april, och hoppas att barnet ska kunna växa upp i Venjan som de nu betraktar som sin ”hemby”. De har inga planer på att flytta tillbaka till Australien eller någon annanstans utan hoppas kunna bo och livnära sig i Venjan.

Text: Lars Andersson Foto: Inger Westman
(Denna artikel har tidigare varit publicerad i VenjansNytts marsnummer 2020