Sockensommar-2016Sockenveckan

Socknens egna vecka! Mycket händer under den veckan i Venjan och Söromsjöbygden. Varje dag under en veckas tid så finns det aktiviteter att uppleva. Veckan brukar delas upp så alla byarna kan planera tillställningarna på ett bra sätt. Sockenveckan firas varje år under vecka 28.  

Sockensommarprogrammet är vanligtvis klart och delas ut i slutet av maj och läggs även ut här på hemsidan (första sidan). Ta även en titt i kalendern där många aktiviteter/evenemang läggs ut kontinuerligt.

 

Midsommarfirande

Som en del av kulturlivet i byarna så anordnas det givetvis firande under midsommarshelgen. Vid Gammelgården på midsommarafton finns det servering, lotterier, tipspromenad och underhållning av musiker från Venjan. Och inte minst, själva majstångsresningen. Under midsommardagen så fortsätter aktiviteterna i vackra fäboden Norrgårdssäl. I södra Venjan sker det också liknande underhållning.

Trubadurkvällar vid Kräggå kvarn

Under sommaren så bjuds det upp till levande musik vid Kräggå kvarn från 1800-talets början. Det är en fungerande gammal kvarn som har öppet under kvarnaftnarna på somrarna, och den lokala hembygdsföreningen ligger bakom det idella arbetet. Annonsering sker i Venjans-nytt samt i bland annat sockensommarprogrammet som trycks varje år. Man kan köpa färskmalet mjöl, kolbullar, kaffe och dryck. Cirka fyra kvarnaftnar per sommar brukar anordnas. Helt klart värt ett besök!

Venjanskarnevalen

Karnevalen som varje år anordnas i Venjan är ett festligt arrangemang som även lockar folk utifrån. Med över 75 år på nacken lever detta unika arrangemang vidare. En brokig parad som startar i Kroken cirka kl 15, tar sig genom byn och slutar i idylliska Venjansparken cirka en timme senare, där det sedan blir barn och familjeföreställning.

Venjanskarnevalen äger rum varje år första lördagen i augusti. För mer information om evenemanget kontaktar du Venjans AIK som är arrangör.

Julmarknaden i Venjan

Varje år i början av december så anordnas en liten trevlig julmarknad i Venjan. I Venjansslöjd och i anslutning till den så sker det full aktivitet av hantverkare som säljer sina alster, tunnbrödsbakning samt försäljning och aktiviteter i skytteföreningen. På Gammelgården i Märnäs sker det bland annat skrållbakning, luffarslöjd och laggare som man kan titta på när de utför sitt arbete. Vid Ordenshuset, affären och i kiosken så sker det också aktiviteter och försäljning.

Händer det inget mer i Venjan?

Visst gör det de´!

Venjan bjuder på många olika evenemang och aktiviteter under hela året, här har vi nämnt bara några få. För att hålla dig uppdaterad med vad som händer i vår socken är det bara att ta en titt i vår kalender. Du kan prenumerera på kalenderinlägg via RSS eller om du har en iPhone laddar appen iCal (för detta går du till kalender sidan).

Gå direkt till vår kalender, klicka här