Samhällsservice

 

Tempo

Välkomna till Venjans lanthandel, Tempo (tidigare Handlar´n).

Butiken i Venjan ägs av Joel Zackrisson. Den dagliga driften står Joel, Erika och AnnMarie för och med deras trevliga välkomnande är det alltid glada kunder som går härifrån!

Betydelsen av butiken i Venjan är stor, inte bara för allas dagliga inköp utan även som en social mötespunkt där alla har tid att byta några ord med varandra.

Tempo är också ombud för Svenska Spel, ATG, Apoteket, Bussgods, Kassagirot, PostNord, DHL, DB Schenker och Systembolaget.

Som många mindre landsbygdsorter runt om i Sverige är även Tempo i Venjan beroende av ett stadigt kundunderlag för att kunna hålla öppet året runt och erbjuda den service som idag ges.

Har du fritidshus i Venjan med omnejd eller är du tillfälligt på besök? Du vet väl att varor kan förbeställas tex via e-mail och som hämtas vid ankomst eller körs hem till er!

Tempos öppettider är:

Måndag – Fredag 9-18

Lördag 10 – 15

Söndag stängt

Under högsäsong utökas öppettiderna och dessa anslås vid butiken.

Välkomna in önskar Joel med personal

Tempo i Venjan
Tennängsvägen 5
792 93 Venjan
Tel.:  0250-620 10

E-mail: info@tempovenjan.se

Gå gärna med i vår Facebook sida, sök på Tempo Venjan. Här informeras om nyheter, öppettider m.m.

DSCN0449

Bensinmacken

Välkomna till Venjans automatstation där du kan tanka bensin och diesel dygnet runt med kort. Macken byggdes upp av Bror och Barbro Nordin och idag är det deras son Jan Nordin som driver den vidare.

Macken, är tillsammans med skolan och handlaren, byns viktigaste service. Den är inte bara viktig för de som bor i byn – utan även för dom  bor utanför byn och som passerar på väg till arbete eller fritidssysselsättning.

När macken försvinner så förändras levnadsförhållandena för bygdens invånare. Man måste planera sina resor utefter vart det finns mackar och passa på att tanka när man ändå är i stan.

Om macken ligger i anslutning till en lanthandel, visar all erfarenhet att försäljningen minskar och butiken försvinner inom 2-3 år. Den dagen även lanthandeln är borta sjunker fastighetspriserna ytterligare och frågan om behovet av en skola börjar diskuteras.

Macken är därför en av de funktioner som det finns all anledning att samla bygdens krafter runt för att få ha kvar.

Alla har vi ansvar för att landsbygden ska leva vidare så när du åker förbi en, ta dig tid och stanna till och fyll din tank!

Välkomna till bensinmacken i Venjan!

AB Bror Nordin
Moravägen
792 93 Venjan
Tel: 0250-622 90

E-mail:   ab.bror.nordin@telia.com

Macken-1

Bibliotek

Venjans bibliotek ligger i kommunalhuset på Skärgårdsvägen 4. Biblioteket betjänar såväl skola som allmänhet.

Här finner man ett bra utbud som täcker de flesta områden såsom barnböcker, skönliteratur, fakta böcker, tidskrifter, cd och mp3 böcker samt musik cd.
Även dvd filmer kan lånas.

Har man något speciellt önskemål på tex bok är det bara att prata med bibliotekarierna som gladeligt hjälper till!
I bibliotekets sitt hörna är alla välkomna till att sitta ned för att ögna över sina val av böcker eller kanske ta en liten pratstund med övriga besökare.

Bibliotekets öppettider är:
Tisdagar 10 – 12 samt 17 – 19
Torsdagar 16 – 19

Under sommarmånaderna varierar tiderna lite men aktuella tider anslås alltid på bibliotekets dörr. Juni, juli och augusti, torsdagar 16-19

Välkomna till Venjans Bibliotek önskar
Anna-Karin och Liselott
Vid frågor ring biblioteket på ovannämnda tider
Tel: 0250 – 267 94
E-mail: biblioteket.venjan@mora.se

Venjans kyrka

Venjans kyrka är belägen på en liten höjd mellan Vanån i norr och öster samt den lilla sjön Kyrktjärn i söder. Präst- gården ligger ett stycke nordväst om kyrkan, medan kyrkbyn med skola och affärer återfinns norr om kyrkan på andra sidan Vanån.

Den nuvarande kyrkan, som rymmer 300 personer, invigdes 1917 och är uppförd efter ritningar av arkitekt Fredrik Falkenberg. En restaurering genomfördes 1956-57. Kyrko- byggnaden består av ett långhus, ett kor i öster, en sakristia vid korets södra sida och ett torn i väster med spetsig spira. Spiran kläddes med återanvända spån från 1839. Fasaden är klädd med stående spåntad panel och är sedan 1957 vitmålad.

Sakristian har ett kopparklätt pulpettak. I hörnet mellan långhus och kor finns en hög skorsten av sandsten utformad i dalastil med cementkrön med en flöjel i järnsmide föreställande ett skepp. Långhus och kor har sadeltak täckta med enkupigt telgel.

Text: från Mora församlings hemsida
Vid frågor vänligen kontakta
Mora församling
Tel: 0250-55 29 00
E-mail: mora.forsamling@svenskakyrkan.se

 Bild - Venjans kyrka - inne

Distriktssköterske-
mottagningen
i Venjan

Distriktssköterska  Ann-Lis Wigg
Tel:   0250-49 88 78
Telefontid:  08:30-09:00 – må, ti, to

Om du blir sjuk när vårdcentralen är stängd ska du i första hand kontakta 1177 Vårdguiden på telefon (tfn 1177) för vägledning.