Fritid och idrott

Venjans AIK

Det finns många aktiviteter i Venjan. Venjans AIK är en ideell idrottsförening med ca 240 medlemmar. Venjans AIK ansvarar för idrottsparken, skidstadion/klubbstugan, simhall, spontanidrottsplats, fotbollsplan samt gym.

Nedan följer en liten presentation av varje.

Besök gärna Venjans AIK:s egen hemsida www.vaik.se

Idrottsparken

Venjans folkpark. Här finns en dansbana, servering, grill samt lottstånd. Här anordnas karnevalsfesten. Det går även bra att hyra parken för privata fester.

Cykling

Det finns flera cykelleder utmärkta i Venjansområdet.
Här hittar du all info och karta  om  cykellederna

Lederna cyklas åt olika håll:
Krångdalen 37km = Motsols
Åsen-rundan 28,5km = Medsols
Vasaloppsleden 44,5km = Medsols
Venjanssjön runt 50km= Motsols
Lederna är mer och mindre kuperade, mestadels grusväg. Upp till Åsen och Krångdalen är det rejält motlut. Kartöversikt finns även vid anslagstavlan vid Tempo mitt i byn, ett bra ställe att parkera och utgå ifrån, men det går såklart att ansluta vart som helst efter lederna.

Mora Outdoor tipsar även om lite andra aktiviteter i området: Venjan, MTB-turer, Mora Outdoor

Skidstadion / klubbstuga

Det finns bra uppmärkta terrängspår i olika längd.
2,8 km elljusspår
5 km – Grön markering
10 km – Gul markering

Venjans AIK anordnar tävlingar i löpning för alla åldrar under höstsäsongen

Underhållet i skidstadion av preparering, spårning medmera sköts på ideell basis.

De som har spårschema har även vanliga jobb, så spårning sker oftast efter kl. 19.00 vid behov. Skulle det ske ett snöfall över natten, så kan det ta till nästa kväll innan någon hunnit med att spåra.

För övrigt så finns det eljusspår man kan slå igång på väggen till klubbstugan, och det lyser till senast 22.00.

Omklädningsrum för både dam och herr finns. Det är upplåst och man kan betala dusch som kostar 5 kronor. Bastu finns också mot 50 kr i betalning för 2 timmar.

Observera att bastuautomaten tar endast tiokronor, så man måste således ta med sig den valören ifall man vill basta i klubbstugan.

För er som aldrig besökt skidstadion i Venjan så finns den som sista byggnad på höger sida av vägen mot Sälen från Venjanshållet sett.

Simhall

Öppettider i Simhallen

Torsdagar 17.00 – 20.00 Dambad

Fredagar 17.00 – 20.00 Herrbad

Första lördagen i månaden 11.00 – 14.00 Familjebad

Därutöver brukar det anordnas spakvällar ca 2 gånger per år.

Spontanidrottsplats

Brevid simhallen finns en spontanidrottsplats med möjligheter till att spela tennis, basket mm. På vintern spolas det en ishockeyplan på denna plats.

Fotbollsplan

Venjan har inget lag i seriespel för tillfället men fotbollsplanen underhålls och används till fotbollsskola under sommaren och till en populär vänskapsmatch under sockenveckan mellan Venjan och resten av världen.

Gym 

Gymmet finns i samma byggnad som simhallen, på gaveln mot skolan. Där finns utrustning för konditions- och styrketräning.

Gymkort finns att köpa på Tempo.

Ungdomsverksamhet

Det finns många ledarledda aktiviteter för Venjans ungdomar:

• Skidåkning

• Löpning

• Barngympa/styrketräning

• Basketträning

• Bordtennisträning

• Simskola

• Fotbollsskola

För mer information angående aktiviteterna, skicka gärna ett mail till info@vaik.se eller besök www.vaik.se

Bokning: För mer information och bokning av någon av anläggningarna för exempelvis en privat fest/tillställning, träningsläger eller liknande, så görs det genom Maria Wigg på telefonnummer: 070-687 66 07 

 

Övriga fritidsaktiviteter

Venjans ungdomsskytteförening

Ungdomsskytteföreningen har aktiva skyttar som träffas för träning samt åker på tävlingar. Ring Göran Andersson 0250 623 31 för att få mer information.

Fritidsgården Tuben.

För mer information om Fritidsgården ring Malin Bixo, 070 308 24 03 alternativt Ulrika Buwall, 070 359 77 59

Boulespel genom PRO

Ring Göte Holmberg 073 180 70 82  för mer information.

Körsång

Intresserad av att sjunga i Venjanskören? Kontakta Alf Vennberg på 070 879 22 21.

Hälsospåret i Kättbo

En bra kondition är den enskilt viktigaste faktorn för en god hälsa och en bra arbetskapacitet. En tillräckligt bra kondition möjliggör att Du orkar genomföra Ditt arbete på ett tillfredsställande sätt hela dagen. Du upplever en stimulerande fritid och Du håller dig frisk mycket längre. Du är således arbetsproduktiv längre upp i ålder och belastar inte sjukvården i förtid.

Forskning visar tydligt att vi måste aktivera oss fysiskt mycket mer i det dagliga livet då konditionen är avgörande för en minskad risk att drabbas av hjärt/kärlsjukdom, åldersdiabetes, högt blodtryck, benskörhet, vissa cancerformer och inte minst stressrelaterade sjukdomar. Kunde man få in en timmes daglig fysisk aktivitet i skolorna och en halvtimme på våra arbetsplatser för de vuxna så skulle det göra en enormt stor skillnad i såväl arbetsproduktivitet som minskad ohälsa.

Hälsospårets idé är att skapa en motiverande metod för individen, arbetsgivaren, företagshälsan och primärvården som leder till regelbunden fysiskt aktivitet och en god kondition.

Med hjälp av Hälsospåret har Du möjlighet att på ett unikt sätt mäta Din kondition. Med det webbaserade analysverktyget får Du svaret om Din nuvarande fysiska aktivitet och om träningen är tillräcklig ur en framtida hälsosynpunkt. Från detta skapas ett fysiskt aktivitets- och träningsprogram som är optimalt ur hälsosynpunkt.

I Kättbo utgår Hälsospåret från sågen i södra byn och är drygt 2 km långt. Följ skyltningen från Gävundavägen. På informationstavlan kan Du läsa allt om hur Du genomför testet och hur Du beräknar Ditt resultat.

Lycka till!

Hälsospåret