Hej alla Venjansnytts läsare. Jag heter Anders Börgö och är från och med i höst redaktör för tidningen. Att en så liten ort som Venjan haft en tidning för sin bygd ända sedan 1970-talet måste vara smått unikt i Sverige. Jag ska försöka göra en insats för att det ska kunna förbli så, att tidningen ska kunna fortleva och vara ett forum och informationskälla för byn. Jag har både goda och dåliga nyheter att komma med.
Jag tar de dåliga först: Jag bor inte i Venjan utan i Stockholm och kommer att göra mycket av tidningen på distans. Och det är ju inte helt bra. Det allra bästa är ju förstås att en redaktör är bosatt på orten, och jag hoppas att någon från Venjan i framtiden vill ta över redaktörskapet, men i nuläget håller jag ställningarna från huvudstaden.
De goda nyheterna då? Det är väl att jag inte är helt obevandrad i trakterna. Varje sommar de senaste 50 åren har jag varit uppe i Solbodarna. Till Liméstugan, en fäbodsstuga som en gång stod på Åsberget, men flyttades ner till Venjanssjön på 1930-talet. Min mormorsfar var Karl Limé, handlarn i byn runt förra sekelskiftet, som byggde Åbacken och som uppmärksammats  en del i byn de senaste åren  med bygdespel och i Leif Mörkfors bok ”I kum frå Wenjad”, då han sägs vara den som tog livet av Smidi-Lars  på 1890-talet.  Hur släkten tog emot den nyheten kan jag berätta någon annan gång…
 Men Venjansnytt och Venjans framtid? Som gammal lokaltidningsjournalist tror jag mig om att förstå de problem glesbygden brottas med. Som att få behålla skola, affär, vård och brist på bostäder för de som vill flytta hit fast.

Men jag behöver er hjälp och uppslag om vad ni tycker vi ska skriva om i tidningen. Högt som lågt. Alla tips är välkomna. Ring mig  på 072 244 11 31, eller maila redaktionen venjansnytt@venjan.se.